Прекин на преговорите со Република Грција и поднесување на Резолуција во ОН

Против промена на име:
...прекин на преговорите со Република Грција и поднесување на Резолуција во ОН за признавање на нашата држава под нејзиното уставно име. Секој оној кој ќе се дрзне да направи било каква промена и со било која цел, ќе биде третиран како предавник.

Отворено писмо од ФРОДЕМ до Владата и Претседателот на Република Македонија

Почитуван Претседателе на Република Македонија, г-дин Ѓорге Иванов, почитуван Претседател на Владата на Република Македонија, г-дин Зоран Заев, почитувани министри во Владата на Република Македонија. Соочени со сѐ поголемиот притисок за промена на нашето уставно име, како и непринципиелните и навредливи ставови и предлози кои доаѓаат од претставници на парламентарните политички партии во Република Грција, јавно се обраќаме до Вас со замолница да ја поднесете подготвената Нацт-резолуција од наша страна, до Генералното Собрание на ОН. Повеќе од сигурни сме дека наведените аргументи и факти се на наша страна и дека членките на Генералното Собрание на ОН ќе ја донесат вистинската одлука во интерес на правдата и вистината.

Нацрт-резолуцијата:


Генерално собрание,
Имајќи предвид дека „Поранешната Југословенска Република Македонија”, која е примена во членството на Обединетите нации во 1993 година, со Резолуцијата 47/225, по препорака на Резолуцијата 817 (1993) на Советот за безбедност, до денес е признаена од страна на огромно мнозинство од членовите на Обединетите нации со нашето уставно име и дека преговорите со Република Грција во врска со името на држава не дадоа никаков резултат,
Имајќи ги предвид членовите 2 (особено пара. 1, 4, 7) и 4 (1) од Повелбата на ОН,
Земајќи ги предвид и резолуциите на Генералното собрание 113 / II од 1947 и 197 / III од 1948 година, а особено Советодавното мислење на Меѓународниот суд на правдата доставено на 28 мај 1948 година, во врска со неприфатливоста на предусловите за членство надвор од опсегот од исцрпните услови од член 4 (1) од Повелбата на Обединетите нации,
Потврдувајќи дека секоја држава природно има вродено право на име и тоа дека определување на имињата на државата претставува предмет на нивната суверена домашна јурисдикција,
Потврдувајќи исто така дека имињата на државата како правен идентитет на меѓународните субјекти се суштински елемент на нивната правна личност и нивната државност,
За да се реши долготрајниот невообичаен и неприфатлив членски статус на една членката на Обединетите нации, прашањето кое потекнува од необичните резолуции за прием во ОН со кои се утврдуваат предуслови надвор од опфатот на сеопфатните услови од член 4 (1) од Повелбата на Обединетите нации, а исто така и со цел да се заштити поредок на Обединетите нации, а особено правното претставување во системот на Обединетите нации,
Донесе одлука да го продолжи членството на државата, привремено реферирана како “Поранешна Југословенска Република Македонија”, под нејзиното официјално уставно име Република Македонија.

Сервилната надворешна политика не вродува со плод

Изјава на неделата:
„Што уште треба да се случи за актуелната Влада да сфати дека сервилната надворешна политика не вродува со плод? Напротив се злоупотребува.[...] Дури да ги исполнат сите грчки хирови, јасно е дека официјална Атина нема да попушти од својот став[...] Некоја друга Влада претходно смени Устав, знаме, се откажа од сонцето на Кутлеш, прифати срамна привремена референца ПЈРМ за да обезбеди прием во ООН, направи многу крупни отстапки на штета на македонскиот народ, а Грција не отстапи од својата ирационална политика на блокади и закани.“

Македонска револуционерна организација

На денешен ден 23 октомври 1893 година, шестмина Македонци, револуционери и интелектуалци, во Солун ја формираа Македонската револуционерна организација.

Извор на сликата - Македонски документи

  1. Христо Татарчев - доктор, родум од Ресен 
  2. Дамјан Груев - учител, родум од с. Смилево
  3. Иван Хаџи Николов - книжар, родум од Кукуш
  4. Антон Димитров - учител, родум од с. Ајватово, Солунско
  5. Петар Поп Арсов - учител, родум од с. Богомила, Велешко
  6. Христо Батанџиев - учител, родум од с. Гуменџе (Ениџе), Вардарско